Contact opnemen
+31(0)45 82 00 222|info@scoorpleegzorg.nl

Veel gestelde vragen

Heb je een vraag over pleegkinderen?

Hier vind je op veel vragen een antwoord.

Uitgangspunt voor pleegouders is dat zij een kind structuur, warmte en veiligheid kunnen bieden. Daarnaast moeten pleegouders voldoen aan enkele voorwaarden. Voor de verzorging ontvangen pleegouders een onkostenvergoeding.

Het is aan te raden om enig leeftijdsverschil in acht te nemen. Ieder kind heeft een eigen plekje nodig in het gezin. Een pleegkind kan door ervaringen enige achterstand hebben opgelopen; het is niet fijn om dat dagelijks te ervaren. Voor je eigen kind kan het betekenen dat zijn eigen plekje in het gezin minder duidelijk wordt.

In overleg met de pleegouders wordt bekeken of kinderopvang haalbaar is en welke soort opvang dan het meest geschikt is (gastouders, kinderdagverblijf of oppas thuis). Omdat pleegkinderen al veel hebben meegemaakt, is fulltime kinderopvang meestal niet goed. Opvang gedurende een beperkt aantal dagdelen is voor veel pleegkinderen wel mogelijk. Bij crisisopvang is kinderopvang meestal niet te realiseren.

Nee, er zijn kinderen die beter opgevangen kunnen worden in een kindertehuis. Bijvoorbeeld als ze beter functioneren in de anonimiteit van een groep dan in een gezin. Of omdat ze ernstige gedrags- of hechtingsproblemen hebben.

Een beperking vraagt meestal extra verzorging en aandacht van ouders. En niet alle ouders kunnen dat opbrengen. Sommigen kunnen moeilijk verwerken dat hun kind een beperking heeft, anderen lopen steeds weer tegen hun verdriet aan. Pleegzorg kan uitkomst bieden. Voor sommige ouders is het genoeg als hun kind regelmatig een weekend naar een pleeggezin kan, voor andere ouders is het beter als het kind uit huis wordt geplaatst. Omdat kinderen met een beperking gebaat zijn bij aandacht van vertrouwde opvoeders, zoeken wij bij voorkeur een pleeggezin voor langere tijd.

Staat jouw vraag hier niet bij?

Neem dan contact met ons op of bekijk eens de bibliotheek van Platform Pleegzorg.