Genietend van de herfstdagen met zijn prachtige rode, oranje en gele tinten die in de najaarszon nog mooier tot zijn recht komen, beginnen we aan de herfstvakantie. De hond Max geniet op zijn eigen manier van het veranderende bos en stort zich met regelmaat in wervelende bladerhopen en sleept met rondslingerende takken. Max lijkt overigens de eerste hond van Roel en mij te zijn die de weersomstandigheden eerst polst en voor zichzelf de keuze lijkt te maken dat hij bij regen en storm zich liever nog even omdraait op zijn comfortabele “fatboy” voor honden. Mij persoonlijk maakt dat niet uit. Met goede kleding en schoeisel vind ik dat het herfstweer je hoofd even lekker vrij maakt.

De herfst inspireert ook de winkels met hun decoraties, de supermarkten met hun herfstrecepten gebaseerd op de vele lekkere producten die nu geoogst worden en de plaatselijke verenigingen die griezeltochten organiseren. Deze laatsten lijken de laatste jaren van een steeds hoger niveau te worden en een professioneler karakter te krijgen door uitstekende grimeurs en special effects. Ook de filmindustrie speelt hierop in door juist nu films naar buiten brengen met een hoog griezel- of horrorgehalte.

Het al dan niet bekijken van een actuele horrorfilm tijdens een aankomend slaapfeest met bioscoopbezoek is sinds enkele dagen het onderwerp van gesprek met Anna. Tijdens deze gesprekken moet ik mijn uiterste best doen om niet mijn eigen referentiekader als uitgangspunt te nemen. Ikzelf laat dit genre films namelijk al jaren langs mij heen gaan en geef de voorkeur aan films waarbij ik daarna ik elk geval gewoon kan slapen. In onze gesprekken laat ik Anna vooral veel hardop denken en ik verbaas mij weer eens erover hoe helder Anna de voors en tegens voor zichzelf onder woorden kan brengen. Om haar een beetje op weg te helpen in het komen tot een oplossing bespreek ik samen met haar een aantal scenario’s waaruit ze zelf een keuze kan maken. Het is geen gemakkelijke keuze voor haar, realiseer ik me, maar tegelijkertijd hoor ik mezelf tegen Anna zeggen dat ik deze beslissing niet voor haar ga nemen.

Vandaag is de dag van het slaapfeest en Anna heeft haar keuze gemaakt. Ze gaat, want het zijn haar vriendinnen en ze heeft zin in het slaapfeest. Ze gaat ook mee naar de film en als het te eng wordt dan wacht ze in de hal van de bioscoop. Weer een stap gezet in het proces van volwassen worden. We zullen zien hoe de komende nachten verlopen. En anders kan een nachtlampje op de gang soms ook wonderen verrichten.