Skip to main content

Nu de toekomstlijnen van Anna zich langzaamaan steeds duidelijker beginnen af te tekenen, lopen lessen op school, stage, werk en thuis steeds meer in elkaar over. Anna wil later in de horeca gaan werken. Achter de schermen in de keuken mag, maar het liefst wil ze in de bediening werken. Contact met mensen leggen, mensen in de watten leggen, verzorgen met goed eten en drinken, dat lijkt haar wel wat. Ze geniet van de gezelligheid op haar stageadres waar ze in een fijn klein team terecht is gekomen. In een overzichtelijke werkplek waar hard gewerkt wordt, maar ook ruimte is om te leren met een vaste club mensen die haar gunnen dat ze wat vaker mee mag kijken en die respecteren dat ze leert door veelvuldige herhaling en voordoen. Mensen die het niet erg vinden om iets nog een keer uit te leggen, een plek waar ze mag leren van haar fouten, maar vooral een plek waar mensen kijken naar haar talenten en mogelijkheden.

De recepten van het drie-gangen-diner van de lessen op school worden mee naar huis gebracht. De brownies van de High Tea van haar stageplek worden thuis uitgeprobeerd, het resultaat wordt door alle gezinsleden getest en de restanten vervolgens weer voorgelegd aan de stageplek. Het berekenen van de juiste hoeveelheden behoeft nog wat extra aandacht de volgende keer, want de grootte van het recept dat gebaseerd was op een voorraad brownies voor een grote groep confronteerde Roel, Job, Mart en mij meerdere dagen met een grote hoeveelheid calorieën die op diverse plekken in en rond onze keuken opdoken. Als Roel en ik weggeweest zijn worden we met regelmaat thuis opgewacht met koffie en -zoals dat in Limburg gebruikelijk is- een lekker stuk vlaai erbij.

Op onze to-do-list staat een etentje in het restaurant van haar school. Een mooi initiatief waarbij studenten in een beschermde omgeving met goede begeleiding binnen school kunnen leren en proeven van alle taken en verantwoordelijkheden die een werkplek in de horeca met zich meebrengt. Onder de bezielende leiding van een echte chef kok voeren de leerlingen de regie over een echt restaurant en leren ze de klanten op hun wenken te bedienen. Ook de omgang met ‘lastige’ klanten mag geoefend worden, betalingen kunnen gedaan worden en de lekkerste recepten kunnen uitgeprobeerd worden. Een perfecte opstap naar de buitenwereld, een ideale tussenstap voor Anna.